fbpx

Basisschool

Muziekmeester in de klas

Muziekmeester in de klas

Muziekmeester in de klas is een project van McMouthaan Music in samenwerking met de lokale muziekwinkels The House of Music en Piano Select. Voor dit project heeft McMouthaan Music 6 lespakketten van elk 2 vakspecialistische lessen gemaakt, waarbij een muziekmeester in de klas komt met zijn gitaar, boomwhackers en percussie-instrumenten om deze lessen te geven. 

Als muziekschool merkt McMouthaan Music bij de leerlingen dat er in de klas steeds minder muziek wordt gemaakt. Vaak wordt er nog wel gezongen, maar daar blijft het bij. Ook spelen steeds minder kinderen in de klas een instrument. Als muziekwinkels merken The House of Music en Piano Select dat de verkoop van muziekinstrumenten de laatste jaren enorm is gedaald. Ze merken dat er steeds minder kinderen zijn die een instrument leren bespelen. Er is jarenlang flink op muziekonderwijs bezuinigd, maar gelukkig zijn er de laatste paar jaren steeds meer onderzoeken naar de kracht van muziek op de ontwikkeling van het brein. Daardoor worden er steeds meer projecten opgestart om meer muziek in de klas te krijgen. 

Uit de onderzoeken naar muziek en de ontwikkeling van het brein komen fantastische resultaten! Muziekonderwijs:

 • Verbetert het functioneren van het geheugen
 • Verhoogt het IQ van kinderen met 8-9 punten
 • Bevordert de taalontwikkeling, uitdrukkingsvaardigheden en spraakontwikkeling
 • Verbetert het ruimtelijk inzicht en sociale vaardigheden; weten wanneer je op de voorgrond staat en wanneer je ‘tweede stem’ bent
 • Leert aandacht te richten op relevante informatie
 • Stabiliseert de emoties van kinderen; de linker- (spraak&denken) en rechterhersenhelft (emoties) werken beter met elkaar samen
 • Bevordert emotionele stabiliteit en empathie; sneller emotie herkennen in stemgeluid en muziekstukken, goed voor het zelfvertrouwen, discipline, groepsgevoel, trots en omgaan met conflicten
 • Leert te multitasken; koppeling beweging (motorisch) & geluid (sensorisch)

McMouthaan Music 6 vakspecialistische lespakketten gemaakt die elk uit 2 lessen bestaan:

Groep 3/4:
1.) Lespakket Wat een herrie! (2 lessen)
2.) Lespakket De mug (2 lessen)

Groep 5/6:
1.) Lespakket Bigi Kaiman (2 lessen)
2.) Lespakket Te laat (2 lessen)

Groep 7/8:
1.) Lespakket Het drumstel (2 lessen)
2.) Lespakket In de late uren (2 lessen)

In elke les komen de 5 domeinen van een muziekles (zingen, spelen, luisteren, bewegen, lezen en noteren) aan bod, in combinatie met alle aspecten van het Klank-Vorm-Betekenis model. Dit houdt in dat elk lespakket 2 lessen heeft waarin alle mogelijke elementen van een muziekles in zitten, waardoor het hoogkwalitatieve muzieklessen zijn. We zingen veel, we spelen met instrumenten, we spelen met bodypercussie, we luisteren gericht naar muziek, we spelen mee met muziek, we zingen mee met muziek, we bewegen op muziek, etc. Vaak zijn de lessen zo opgebouwd dat we een lied aanleren, daarna met instrumenten en bodypercussie spelen, en dat later allemaal samenvoegen tot een geheel waarbij we alles tegelijk doen. Omdat deze muzieklessen alle domeinen en aspecten van het Klank-Vorm-Betekenis model bevatten, zal dit de ontwikkeling van het brein zo optimaal mogelijk stimuleren. Daarnaast is het maken van muziek ook gewoon enorm leuk!

Een lespakket heeft een waarde van € 100,-. Hiervoor kom ik 2x ca. 40 minuten in de klas met mijn instrumenten, en gaan we met alle aspecten van muziek aan de slag. Het zijn lessen vol zingen, spelen met instrumenten, gericht luisteren naar muziek en vooral veel muzikaalplezier hebben met elkaar!

KORTINGSACTIE MEI 2019

Als u als school meer dan 1 lespakket besteld, krijgt u 15% korting op het tweede lespakket! De kosten van een lespakket (2 lessen van ca. 40 min, inclusief instrumentgebruik en reiskosten) zijn € 100,- (vrijgesteld van btw). De aanvraag moet in mei worden ingediend, maar bij het inplannen van de lessen mogen de lessen ook in juni en juli plaatsvinden. Voor de actie zijn slechts 10 aanvragen beschikbaar.

Als u als school of leerkrachten wenst meerdere lespakketten af te nemen voor verschillende klassen is dat uiteraard mogelijk! Voor meer informatie of interesse kunt u contact opnemen met McMouthaan Music via de mail (info@mcmouthaanmusic.nl) of telefoon (0640943680).

Recensies

 • “Je doet het erg leuk. Leuke lessen, goede interactie met deze groep. Het is je gelukt om deze kinderen allemaal actief mee te krijgen, en dat is voor deze klas erg knap! Ik geef deze lessen 5 van de 5 sterren.”
  Juf Ineke
  Leerkracht groep 6/7
 • “Een hele enthousiaste, vlotte 'meester'. De kinderen genieten van de lessen, ze zijn zo enthousiast! Je spreekt de kinderen rustig, respectvol aan. Heldere regels, goed uitgelegd. Ik geef deze lessen 5 van de 5 sterren.”
  Juf Wilma
  Leerkracht groep 5
 • “Voorkennis wordt goed gebruikt. Duidelijke afspraken met de leerlingen. Leuke afwisselende opdrachten: Zang, instrumenten, 'noten' lezen! Ik geef deze lessen 5 van de 5 sterren.”
  Juf Jolanda
  Leerkracht groep 5
 • “De lessen zijn erg leuk en gevarieerd. De kinderen worden geënthousiasmeerd. Je hebt goed overwicht op de groep. Ik geef deze lessen 5 van de 5 sterren.”
  Meester Dennis
  Leerkracht groep 4

Mede mogelijk gemaakt door

The House of Music

In het midden van het centrum van Dordrecht is sinds 2002 de muziekwinkel The House of Music te vinden. Naast de webshop blijft de fysieke winkel met lesruimte voor ons het allerbelangrijkste. Ons “speelparadijs” waar je nieuwe producten kunt proberen, instrumenten kunt bespelen en gewoon lekker tussen al die mooie gitaren, bassen en versterkers kunt struinen. En of je nu in onze winkel of in onze webshop je muzikale aankopen doet, we helpen je graag. Per mail, telefoon of (gewoon) in de winkel!

www.thehouseofmusic.nl
info@thehouseofmusic.nl
078 6390840
Visstraat 1
3311 KX  Dordrecht

Piano Select

Piano Select is een pianowinkel met de service en kennis van de ouderwetse vakman. Bij Piano Select vindt u alles op het gebied van occasion Yamaha piano’s, vleugels en andere A-merk piano’s. Van standaard Yamaha U1 en U3 piano’s tot de meest luxe UX5/YU5 modellen. U vindt ook silent piano’s, Yamaha C-serie vleugels en andere merken die door Yamaha en Kawai gefabriceerd zijn. Het is maar net waar uw voorkeur naar uitgaat. Alles staat speelklaar opgesteld, u kunt uitgebreid vergelijken.

www.pianoselect.nl
info@pianoselect.nl
078 6127088
H.A. Lorentzstraat 120
3331 EE  Zwijndrecht